Ligt uw baby steeds met zijn hoofdje naar dezelfde kant toe gericht? Dan heeft uw baby waarschijnlijk een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding is niet gevaarlijk. Het afgeplatte hoofdje heeft geen gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Er zijn echter wel cosmetische gevolgen.

Sinds de maatregelen ter preventie van wiegendood zijn ingevoerd, komt een voorkeurshouding vaker voor. Ouders krijgen het advies om de baby op zijn/haar rug te laten slapen waardoor steeds meer kinderen een afplatting van het hoofdje hebben. Omdat de schedel van de baby in de eerste maanden zacht is, vervormt deze gemakkelijk wanneer u kind vaker het hoofdje naar een kant houdt. Er zijn twee schedel vervormingen te onderscheiden: plagiocephalie (schuine vervorming) die ontstaat door het vaker liggen met het hoofd naar één kant gedraaid en brachycephalie (afplatting achterzijde schedel) die ontstaat door het hoofd vaak in het midden te houden.  Hierdoor komt het vaak voor dat de het consultatiebureau u doorverwijst naar de kinderfysiotherapeut. 

Als u liever niet wacht tot er een afspraak bij het consultatiebureau of als u twijfels heeft kunt u altijd direct een afspraak maken. 

Onze kinderfysiotherapeut helpt u en uw pasgeboren baby op een leuke manier om de voorkeurshouding te behandelen.

Ontmoet uw therapeut